Ga naar inhoud

Sint-Jozefscollege

Collegestraat 46
2200 Herentals
T. 014 25 45 00 - F. 014 25 45 04
E. collegestraat@kosh.be

N/B

Campus Collegestraat: Projecten

 

Politiek project

Op vrijdag 17 februari organiseerde kOsh campus Collegestraat een politiek debat voor de groep van laatstejaarsleerlingen. Elk jaar opnieuw loopt er in de school een politiek project dat er moet toe bijdragen dat jongeren voeling krijgen met politiek: hoe er beslissingen worden genomen, wie voor welke partijstandpunten staat, … Via enkele gastsprekers krijgen leerlingen in het kader van dit project meer informatie over Europa.

Maar het hoogtepunt van dit initiatief vond plaats op vrijdag 17 februari van 13 tot 15.35 uur met een politiek debat waarin politici vragen van leerlingen beantwoorden. Bart Schols was hierbij de moderator.


Pest@pen: actie tegen pesten

Hoe kunnen we cyberpesten aanpakken? Hoe bescherm je jezelf op Facebook? De 3des en 4des kregen er zinvolle informatie over tijdens het pest@pen-project.


Het goede doel: de Damiaanactie

Onze school gaat ten volle voor de Damiaan-actie. Er was de inleefreis van Nina en Liesbeth. En nadien volgen de acties om geld in het laatje te krijgen elkaar op: een quiz en een brunch, verkoop van stiftjes, pannenkoeken, koekjes, chocomelk, ... 


Sociaal engagement

De 4des konden tijdens een bezoek aan het Inleefhuis ondervinden wat rondkomen met een beperkt budget inhoudt.

Tijdens de Schrijf-Ze-Vrij-dag namen leerlingen deel aan een schrijfactie met het thema  'Mensenrechten? Onze rechten!'.

Naar aanleiding van de gruweldaden in Parijs knutselden de 3de jaar kraanvogels. De kraanvogel is een mythisch dier in vele culturen en een symbool voor vrede. De legende vertelt dat je een wens mag doen als je 1000 kraanvogels vouwt. Op deze manier willen de leerlingen een boodschap brengen van hoop.


Cultuur

Onze leerlingen kunnen af en toe van toneel genieten in een schouwburg:

 • 23-10: 3des toneel 'Pitchbull' in 't Schaliken
 • 27-10: 5des en 6des: toneel 'überic'h in Mol 
 • 12-2: 4des: toneel 'Konijn met Pruimen' in Mol

Talenten

De 5des leerden in dit project hun talenten te ontdekken. 


Installatie computers

Leerlingen van IT en Netwerken zetten hun beste beentje bij het installeren van nieuwe computers op school.


Project Verwalt

5 Handel werkt  aan een project waar ze in samenwerking met de firma Verwalt (gespecialiseerd in tuin- en bouwmaterialen) commerciële en administratieve ervaring kunnen opdoen en zo theorie in praktijk kunnen omzetten.

Bezoek hun Facebook-pagina.


Trophydag 3des

Eind september werden de leerlingen van het 3de jaar geconfronteerd met een activiteitendag: elke klas kreeg opdrachten voorgeschoteld tijdens een wandeltocht, dat alles onder het goedkeurend oog van de klassenleerkracht.

Welke opdrachten? Dat kunnen we helaas niet verklappen. Samenwerken tussen ALLE leerlingen van de klas, SAMEN met de klassenleerkracht is in iedere opdracht  the key to succes. Teambuilding dus!


 

Trophydag 5des

Eind september kreeg ook het 5de jaar zijn trophy-dag. Ook hier 6 opdrachten op 3 locaties: bloso, toeristentoren en Nete. De proeven omvatten sportieve elementen, maar ook aspecten uit andere domeinen. Jokers inzetten maakten het nog spannend om beloond te worden met flessen Kiddibul. Een geslaagde dag!


 

Project gezonde voeding

De leerlingenraad heeft de voorbije schooljaren o.l.v. Anne Van Den Bossche mooie resultaten geboekt rond gezonde voeding en Fair-trade:

 • De verkoop van vers fruit en fairtrade-producten in de refter. 
 • Aanbod van fruit en sapjes tijdens de speeltijden.
 • Een 'gezonde' drankenautomaat

 

Bezinningsdagen

De 6des beleefden in oktober 2 zinvolle bezinningsdagen. 


 

Bio-excursie 4des 

Enkele bussen leerlingen van 4 ASO richting Lier voor een excursie terreinstudie. Na de lunch trokken ze naar Kessel waar we gewapend met i-pads de heide introkken voor een biotopenstudie. Ze kwamen te weten hoe de heide is ontstaan, waarom het zo belangrijk is de heide als natuurgebied te behouden en op welke manier we dat kunnen doen.


Project Verkeerseducatie 4des

We willen onze leerlingen bewust maken van de verkeersproblematiek waarmee ze elke dag opnieuw geconfronteerd worden.  Daarbij staan verkeersveiligheid en preventie centraal. Via zowel theoretische als praktische sessies komen verschillende aspecten van verkeer(sveiligheid) aan bod.  De volgende sessies worden ingericht:

 • Verkeersveiligheid (in samenwerking met politie Neteland)
 • Hoe ongevallen vermijden (Responsible Young Drivers)
 • De impact van een verkeersongeval (met praktische demo in een tuimelwagen – politie Neteland)
 • Wat te doen bij een ongeval (aangifte, verzekering…)
 • Praktijksessie: impact van dode hoek bij vrachtwagens.
 • Praktijk: EHBO-opleiding in functie van fietsverkeer.
 • Praktijk: cursus fietsherstelling

Ook de creatievelingen komen aan bod:

 • Een groep leerlingen trekt onder begeleiding de stad in en maakt een filmreportage van gevaarlijke verkeerspunten in Herentals.
 • Een groep leerlingen zal onder begeleiding van de leerkracht Plastische Opvoeding enkele fluohesjes artistiek beschilderen (gevolgd door een modeshow).

Als kers op de taart krijgt elke leerling van het vierde jaar een fluohesje van de school cadeau!


Project Herinneringseducatie Wereldoorlog II

De vijfdejaars werden in oktober via enkele documentaires, een toneelstuk en een bezoek aan het Fort van Breendonk geïnformeerd over wat er zich tijdens WOII heeft afgespeeld. Een dag die bij velen een onuitwisbare indruk heeft nagelaten.  


Project Relaties 4de-jaars

De jaarlijkse projectdag vond dit jaar plaats op 26 september.
Leerlingen brachten originele voordrachten: een gedicht, een collage, een PowerPoint tot zelfs een musical...
Een bordspel en een film vervolledigden deze geslaagde projectdag.


 

Project Drugspreventie 3de-jaars

Naar jaarlijkse gewoonte werden onze derdejaars in januari in het project ‘Maat in de shit’ gegooid, waarin ze wegwijs gemaakt worden in situaties waarvan we hopen dat ze er nooit in terechtkomen, nl. problemen i.v.m. drugs.