Ga naar inhoud

Algemene contactgegevens

Centraal Secretariaat

Scheppersstraat 9
2200 Herentals
T. 014 24 85 20 - F. 014 23 25 42 - scheppersstraat@kosh.be

N/B

  Wedstrijd GIPS4VIPS: Cha-Cha machine

 

Elk jaar moeten de leerlingen van het laatste jaar TSO een geïntegreerde proef (GIP) maken om hun bekwaamheid te bewijzen. De onderwerpen zijn vrij uiteenlopend en zijn sterk afhankelijk van de studierichting.

Via het RTC (Regionaal Technologisch Centrum) wordt er een wedstrijd ingericht om de beste werken te belonen. Het schooljaar 2011-2012 zijn  twee leerlingen van de richting elektromechanica deze uitdaging aangegaan. Het omvormen van een bestaande Cha-Cha machine tot een moderne publiekstrekker is hun opdracht.

 
 

Hierna volgt het verhaal van de leerlingen:

Jochem Van Rooy en Jorne Mylemans: “ Wij werken als leerlingen van 6 elektromechanica aan ons eindwerk “de Cha-Cha machine”. Het geheel was vorig jaar al te bezichtigen op de opendeurdag en was vroeger een reclamestunt voor de gekende Cha-Cha. Wij gaan het geheel behouden en de machine inwendig omvormen tot een praktisch voorbeeld van wat men met techniek allemaal kan doen.

Als de machine klaar is, is het de bedoeling om de leerlingen van het 6de leerjaar  (12 jarigen) hiermee warm te maken voor de bijzondere wereld van de techniek. Door het gebruik van deze machine proberen we de aandacht te trekken van jongeren om zo voor het technisch onderwijs te kiezen.  De leerlingen krijgen een vraag voorgeschoteld. Wanneer ze hierop het juiste antwoord kunnen geven, zal de machine in werking treden. Hierdoor zal in de machine de Cha-Cha op de transportband geduwd en vervoerd worden. Daarna zal de Cha-Cha van de transportband genomen worden door een grijpermechanisme en zal hij uit de machine vallen. De kinderen krijgen dus een lekkere Cha-Cha en tegelijkertijd ontdekken ze de werking van de machine… .

Op de opendeurdag van zondag 6 mei 2012, kende “onze Cha-Cha machine” een zeer grote belangstelling . Gedurende het schooljaar zijn we te volgen via facebook”: