Ga naar inhoud

Algemene contactgegevens

Centraal Secretariaat

Scheppersstraat 9
2200 Herentals
T. 014 24 85 20 - F. 014 23 25 42 - scheppersstraat@kosh.be

N/B

Wedstrijd GIPS4VIPS: De Hellekens

GIP De Hellekens is een project in Herentals aan de Kleine Nete. In opdracht van de stad Herentals en de milieuraad hebben wij (Sander Verboven en Christof Van den Brande van het 6de jaar elektrische installatietechnieken van Kosh Scheppersstraat in Herentals) een bestaand project herwerkt, zodat het terug functioneert.

 

Dit project houdt in dat in een agrarisch gebied een biotoop rond de Kleine Nete wordt gecreëerd. De bedoeling is de huidige biotoop te behouden en er voor te zorgen dat salamanders en kikkers zich kunnen voortplanten. In de zomer sterft het broedsel namelijk omdat het te droog wordt. Door middel van groene energie die een pomp moet aansturen, wordt er een poel van plusminus 60 m² gevuld met water. Op die manier blijft het broedsel in ideale omstandigheden en wordt de oude Hellekensloop terug bevloeid.

We hebben dit gerealiseerd door een zonnepaneel te monteren op een paal. Dat paneel gaat batterijen opladen en zo een pomp voeden die zich in een waterput bevindt en met een buis verbonden is met de poel. Er is ook een verbindingsbuis tussen de waterput en de Kleine Nete, zodat de put steeds voorzien is van water (de wet van de communicerende vaten).

Voorheen moest een windmolen zorgen voor energie. Maar volgens onze studie zou er in België nooit genoeg wind kunnen zijn om de batterijen op te laden op de hoogte waarop de windmolen stond.

Er waren ook veel tekortkomingen in het elektrische gedeelte. De beveiliging (een vlotter) tegen het droogdraaien van de pomp was bv. niet aanwezig.

We hebben daarom na overleg beslist dat we een zonnepaneel zouden plaatsen, omdat dit een op punt staande technologie is. We hebben ook de put herwerkt, zodat deze veilig en gebruiksvriendelijk voor reparatie of onderhoud is. In de kast hebben we voor diegene die het onderhoud doet een gebruiksmap gehangen, zodat alle informatie er altijd is wanneer er aan de installatie gewerkt wordt.

Op 13 maart zijn we begonnen met het bestellen van de materialen en de eerste werken zijn op 28 maart gebeurd. Met de geweldige hulp van de gemeente hebben we die dag de windmolen gedemonteerd en de bekisting voor de kast gegoten. De elektrische kast zijn we mogen gaan in orde maken bij Dymotec in Olen.

Op 6 mei hebben we het zonnepaneel en de kast geïnstalleerd op de Hellekens en werd de installatie getest.

Wij willen onze leerkracht Willy Olyslaegers bedanken omdat hij zoveel tijd vrij heeft gemaakt en omdat hij ons begeleidde. Verder danken wij ook Dymotec Olen, de milieuraad, Stad Herentals, de technische dienst, Natuurpunt en ook alle klassen die op een of andere manier betrokken waren: MT (mechanische technieken), NGT (natuur- en groentechnieken), de afdelingen hout en lassen.