Ga naar inhoud

Algemene contactgegevens

Centraal Secretariaat

Scheppersstraat 9
2200 Herentals
T. 014 24 85 20 - F. 014 23 25 42 - scheppersstraat@kosh.be

N/B

Senegalproject: de inleefreis

                                                                    

Een initiatief van: Projecten voor Afrika vzw      en            Gardens of Life vzw

Wanneer: van 7 februari tot 17 februari

Wie: 9 leerlingen van Kosh campus Scheppersstraat Herentals onder begeleiding van 2 leerkrachten en een 3-tal projectmedewerkers van Gardens of Life.
Het lokale team van Projecten voor Afrika (PvA) zorgt voor opvang en logistieke ondersteuning ter plaatse.

Doelen:

 • jongeren uit Senegal en Vlaanderen samen brengen
 • via gemeenschappelijke activiteiten elkaar beter leren kennen
 • samen de schouders zetten onder lokale duurzame projecten met steun van Gardens of Life en Projecten voor Afrika en al doende van elkaar leren. Heel concreet gaan we bio tuinen aanleggen in het dorp Sinthiou M’badane, op 25 km van de stad Mbour, waardoor gezinnen hun eigen bio groenten kunnen kweken wat tot variatie in de eetgewoonten en dus een betere gezondheid kan leiden.
 • het  binnenland van Senegal ontdekken alsook enkele prachtige
  historische  sites in de steden Dakar en Mbour en het uitzonderlijke landschap
 • proeven van lokale  kunst en cultuur

Reisonkosten: deze worden voorlopig geraamd op 1000€. Hierin zitten een vliegtuigticket heen en terug. Lokaal vervoer. Eenvoudig verblijf en eten voor alle dagen (in de schoolgebouwen van PvA). Toegangstickets tot de sites. Begeleiding en gidsen ter plaatse.

Niet inbegrepen: Vaccinaties/ internationaal paspoort/ persoonlijke aankopen/

Wat verwachten we van de deelnemers?

VOORAF:

 • Alle voorbereidende sessies meemaken
 • Wereldteamactiviteiten mee ondersteunen
 • Je goed informeren over land en inwoners
 • Helpen bij het opzetten van sponsoractiviteiten om de kostprijs voor de deelnemers te drukken
 • Een minimumkennis Frans

TIJDENS DE REIS:

 • Kunnen samenwerken en je met open geest kunnen inleven
 • Lokale duurzame initiatieven ter plaatse actief ondersteunen
 • Fysieke inspanningen willen leveren
 • Positief ingesteld zijn in welke situatie ook

ACHTERAF:

 • Persoonlijke ervaringen delen met het schoolpubliek
 • Zich blijvend engageren om bij te dragen aan een meer respectvolle en duurzame wereld

Perstekst

Samen met de vzw ‘Gardens of Life’ en de vzw ‘Projecten voor Afrika’ reizen we met 9 leerlingen en 2 leerkrachten naar Senegal. Van 7 tot 17 februari 2016 willen we in het dorpje Sinthiou M’badane samen met Senegalese jongeren een tuinbouwproject realiseren met irrigatie volgens de principes van de permacultuur.

Ondertussen zijn we in volle voorbereiding. We gaan er niet enkel om te werken. We willen plaatsen bezoeken waar men op een gezonde wijze aan ontwikkelingssamenwerking doet. We willen in de Senegalese cultuur duiken, tot een uitwisseling komen met wederzijds begrip en waardering.

Dit alles kost ons natuurlijk veel geld. Het materiaal dat we nodig hebben, willen we alvast kopen in Senegal. We zoeken dan ook volop sponsors om in Senegal materiaal aan te kopen dat we in ons tuinbouwproject willen gebruiken. Onze partner in Sinthiou M'badane (dorpje op 25 km van Mbour) zal voor dit materiaal zorgen. Voor meer info neem je best per mail contact op : paulvandevel@hotmail.com.

Op vrijdag 15 januari organiseren we op Kosh campus Scheppersstraat een 'familiequiz' om de onkosten enigszins te beperken. Op donderdagavond 17 december maken we een kerstvuur met versnaperingen op het voorplein van de school. Op vrijdag 15 januari vindt onze Senegalquiz plaats. Inschrijven voor deze familiequiz kan op inleefreissenegal@hotmail.com of via Els 0472/92 15 87.  

Na de reis zullen we tijdens een solidair ontbijt voor onze leerlingen ons verhaal brengen in geuren en kleuren. Zaterdag 5 maart is iedereen welkom om 20u in het Auditorium van onze campus. In het kader van Wereldtals delen we dan ons avontuur. 

                       

Dries (leraar mechanica), Ivo (VZW 'Projecten voor Afrika'), Els (leraar nederlands/godsdienst), Jordy, Lotte, Robin, Hanne, Dries, Frederik, Jana, Jari, Koen (VZW 'Gardens of Life') en David.


Het project in het streeknieuwshttp://nnieuws.be/artikel/kosh-campus-scheppersstraat-inleefreis-naar-senegal-2016


Senegalreizigers zoeken centen

Tijdens de krokusvakantie gaan 9 leerlingen en 2 leerkrachten op inleefreis naar Senegal. Ze gaan 10 dagen werken aan een tuinbouwproject.

Donderdag 18 december bij de rapportbesprekingen nodigen we jullie uit voor een lekker fair drankje en een eerlijke versnapering bij ons kerstvuur. De fietsenstalling van de leerkrachten wordt even een kerststal met eten en drinken. Doel : napraten over het rapport maar zeker ook de Senegalreizigers financieel steunen ! Nu al veel dank !

 


De senegalquiz ten voordele van het Senegalproject


Via volgende link krijg je via een youtubefilmpje een zeer goed beeld geeft van onze Sengalreis !

https://www.youtube.com/watch?v=nEZUIYkbb84