Ga naar inhoud

Algemene contactgegevens

Centraal Secretariaat

Scheppersstraat 9
2200 Herentals
T. 014 24 85 20 - F. 014 23 25 42 - scheppersstraat@kosh.be

N/B

 Verkeerseducatie: 3de graad

Tijdens de 2de lesweek van januari zijn er voor de leerlingen van de 3de graad getuigenissen en uiteenzettingen in het kader van verkeerseducatie. Staan op het programma:

  • getuigenis over het verlies van een kleinkind in een verkeersongeval
  • getuigenis van een verkeersslachtoffer (oud-leerling) met een niet-aangeboren hersenletsel
  • uiteenzetting over verkeersveiligheid
  • uiteenzetting over de hedendaase visie op mobiliteit

  1. Getuigenis over het verlies van een kleinkind: Overgenomen uit het Laatste Nieuws

"Wees aandachtig en voorzichtig. Doe niet cool of stoer. Denk aan die ene seconde." In 2009 heeft Vera Heylen (73) uit Westerlo haar kleinzoon Jeroen Vansantvoort (19) verloren in een verkeersongeval. Zes jaar later trekt Vera Vlaanderen rond om in scholen te getuigen over het ongeval waarin haar kleinzoon is gestorven. Ze wil jongeren waarschuwen voor de gevaren in het verkeer. JOLIEN BOECKX

"Dag iedereen, ik ben Vera. Ik heb een zoon, een dochter en ik hàd drie kleinkinderen." De eerste woorden die Vera in het vijfde TSO uitspreekt in het Scheppersinstituut in Herentals, zijn een binnenkomer van jewelste. De hele klas is meteen muisstil. "Ik kom jullie vandaag vertellen hoe op 16 november 2009 één seconde mijn leven en dat van mijn familie totaal omvergooide. We genoten zo van het leven, de dagelijkse dingen, familiefeestjes en uitstapjes. Tot die ene dag, die zwarte dag. Onze Jeroen vertrok fluitend naar de garage met zijn motor omdat zijn auto niet startte. Hij is nooit meer teruggekeerd. Een onvoorzichtige automobilist maaide hem gewoon van de baan. Geen schijn van kans had Jeroen. Hij stierf ter plaatse", beschrijft Vera het ongeval.
 

Hel

"Ik herinner mij die dag nog alsof het gisteren was. Mijn wereld stortte volledig in. Ik werd een andere ik. Ik belandde in de hel. Van mijn kleinkinderen, die ik het liefste zie, werd mij eentje ontnomen. Hoe zou ik dàt te boven komen?"
Vera toonde de leerlingen de artikels die over het ongeval in kranten verschenen zijn, Jeroens bidprentje en ook mooie foto's van haar kleinzoon. Allemaal beelden die een duidelijke impact hadden op de leerlingen. Dat is ook het doel van Vera: jongeren bewust maken van het gevaar op de baan. "Velen onder jullie gaan straks de baan op. Wees aandachtig en voorzichtig. Doe niet cool of stoer. Denk aan die ene seconde", benadrukte Vera.

Nooit drinken

"Hoewel Jeroen geen enkele schuld trof, wil ik toch meegeven zeker niet te drinken en aan de anderen te denken, aan wie je lief is. Jeroen ging net zoals jullie heel graag op stap met zijn vrienden. De clown uithangen, plezier maken. Hoe zotter hoe liever. Maar eén ding haddenzij onderling afgesproken. Ze zouden nooit drinken als ze met de auto of motor op stap waren. Jordy, zijn maatje, houdt zich nog altijd aan die verbintenis. Dat vertelde hij me onlangs en daar ben ik zeer fier op."

"Ik ben stikkapot na zo'n getuigenis, echt moe", bekent Vera. "Maar ik ben wel heel voldaan. Mocht onze Jeroen er nu nog zijn, zou hij zeggen dat zijn moemoeke zot geworden is", lacht Vera. "Ik denk wel dat hij trots op me is. Voor mij is getuigen in scholen een vorm van verwerking. Ik kan zo het verdriet een plaats geven. Bovendien heb ik zelf altijd in het onderwijs gestaan. Toch blijft het keer op keer emotioneel. Het went nooit."

Geleerd

Na Vera's getuigenis bleef het muisstil in de klas. "Die getuigenis heeft toch wel een enorme impact op mij", reageert Kieron Mols. "Je kan je niet voorstellen dat er zoiets met je familielid of vriend gebeurt." Jef Theeuwes en Brent Verelst zijn lovend voor Jeroens grootmoeder. "Het is echt moedig van Vera dat zo kan vertellen over wat haar kleinzoon is overkomen. Ik rij nog maar pas met de auto, nog met een voorlopig rijbewijs. Uit deze getuigenis heb ik geleerd dat je altijd nuchter achter het stuur moet kruipen. Dat ga ik zeker meenemen als ik binnenkort mijn rijbewijs heb", vertelt Jef.

Wie de getuigenis van Vera graag naar zijn of haar school wil halen, kan contact opnemen met Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) of Rondpunt. Vera is zelf vrijwilligster bij OVK en helpt andere (groot)ouders over hun verdriet praten.
Voor bijkomende informatie: www.ovk.be