kOsh campus Scheppersstraat wijst jeugd de weg

kOsh campus Scheppersstraat wijst jeugd de weg

Louise en Yorik van het zesde jaar Verzorging op de Herentalse campus Scheppersstraat zijn de sterren van een promofilmpje dat lagereschoolkinderen warm moet maken voor een technische opleiding.

Met de winst van 5.000 euro kopen we een nieuwe oefenpop voor de afdeling Verzorging.

DIRK TORMANS (technisch directeur campus Scheppersstraat)

87% van de afgestudeerden van het BSO vindt binnen het jaar werk. Die klinkende boodschap sluit een promotie­filmpje af waarmee de vzw Gram (de Gilde voor Revaluatie Arbeid en Motivatie) de volgende weken en maanden langs lagere scholen trekt. In het filmpje van 3,5 minuut doen ­Louise Van ­Rompaye uit Morkhoven (Herentals) en ­Yorik Goysens uit ­Grobbendonk dienst als jonge reportage­makers die de sfeer gaan opsnuiven op een mogelijke toekomstige werkplek.

De twee zitten in hun laatste jaar Verzorging op de campus ­Scheppersstraat van kOsh Herentals. Een zachte richting die veel werkkansen biedt, zo leren ze. Yorik bezoekt een woonzorg­centrum en leert er dat hij na zijn eigen opleiding ‘verzorgende’ is, maar hij zich met een extra zevende jaar in deze BSO-richting ‘zorgkundige’ mag noemen. Het takenpakket verschilt niet erg, maar je hebt wel een officieel statuut in plaats van enkel een secundair diploma. “Het is een gevarieerde job met veel sociaal contact”, stelt hij vast.

Louise ontdekt intussen bij een Antwerpse baby-spa dat een zevende specialisatiejaar kinderzorg bijkomende jobmogelijkheden biedt. “De sector is voortdurend op zoek naar kinderverzorgsters. De opleiding is een goede basis om daarna als kleuterleidster verder te gaan. Het ziet er heel leuk werk uit.”

Knelpuntberoepen

Door te ontdekken dat ze een uitstekende richting hebben gekozen, maken ze promotie voor hun opleiding. Kinderen in het zesde leerjaar staan op het punt om een studiekeuze voor het middelbaar te bepalen. Met het filmpje wil Gram aan hen en hun ouders tonen dat TSO en BSO valabele opleidingen zijn met uitzicht op een boeiende baan.

“In de top tien van knelpunt­beroepen zijn negen plaatsen ingevuld door beroepen die een technische vakkennis vereisen”, zegt Wendy De Bruyn van Gram. “Toch zien we dat ouders vaak weigerachtig staan tegenover een studie in TSO of BSO. Het zijn deze leerlingen die de economie echt doen draaien, we hebben ze nodig. Ouders mogen best wat enthousiaster zijn als hun zoon of dochter zich binnenkort inschrijft in deze opleiding.”

Motivatiebrief

De leerlingen van Scheppers wonnen hun plek in de spot met een kleurrijke motivatiebrief, waarin ze aan de hand van foto’s en tekstballonnen vertellen waarom ze zo graag in hun richting zitten. “Onze school wint er tegelijk ook 5.000 euro mee”, zegt technisch directeur Dirk Tormans van campus Scheppersstraat. “Daarmee willen we materiaal kopen waarmee de leerlingen zich kwalitatief nog beter kunnen voorbereiden op hun job. Concreet gaat het om de aanschaf van een ­oefenpop.”