leerlingen 5 Lassen Constructie laten kerstboom schitteren

leerlingen 5 Lassen Constructie laten kerstboom schitteren

Tijdens de kerstperiode staan er ook in het centrum van Herenthout klassieke kerstbomen. Maar het mag ook een beetje meer zijn. “Vorig jaar hadden we al een soort metalen kerstbomen op de Markt staan”, weet Chris De ­Winter van de technische dienst van de gemeente. “Die waren zo’n drie meter hoog. Dat imponeerde wel als je ernaast stond, maar vanop een paar meter afstand was het toch allemaal iets minder.” Het was via burgemeester Patrick Heremans (GBL), een van directeuren van de scholengroep kOsh, dat de technische dienst ging aankloppen bij de lassers. Voor de school was het niet de eerste keer en zelfs niet de tweede keer dat ze zich inzetten voor de Herenthoutenaren. Vorig jaar nog liet de carnavalsvereniging Peer Stoet in de school een gloednieuw metalen geraamte maken voor de reus Peer Stoet. En in een verder verleden, een van de leerkrachten was prins Carnaval in Herenthout, werd in het ­Scheppersinstituut een heuse prinsenwagen in elkaar gestoken.

Hanteerbaar

“De opdracht is terechtgekomen bij de leerlingen van het vijfde jaar”, weet leerkracht Rik ­Vissers. “Het was een uitdaging. Deze jongeren weten uiteraard al wat lassen is, maar een hele constructie maken onder tijdsdruk is dan toch weer wat anders. We hebben alles uitgerekend, materialen besteld en zijn eraan begonnen.” De piramidevormige constructies zijn zes meter hoog en bestaan uit drie delen van twee meter die op elkaar geschroefd worden. “Dat is nodig om ze te kunnen hanteren en vervoer”, weet leerling Mats Vervoort. “We zijn blij met het resultaat en we gaan straks kijken als ze op de Markt in Herenthout staan.”

Versieren

Voorlopig zijn de drie constructies overgebracht naar de hallen van de technische dienst in ­Herenthout. “De bedoeling is ze in onze werkhuizen volledig te monteren en te versieren met groene slingers en lichtjes”, zegt Chris De Winter. “Wegens dubbel zo hoog zal het uiteindelijke resultaat beslist meer in het oog springen dan vorig jaar.”

Op 8 december is het kerstmarkt in Herenthout en dan kunnen de metalen kerstbomen bewonderd worden.