Laptopproject 2021-2022

Home / Laptopproject 2021-2022

Het onderwijs verandert. Boeken maken plaats voor laptops en tablets, ook op de kOsh-campussen! Bij digitaal leren is het belangrijk dat uw zoon of dochter over een juist en betrouwbaar apparaat beschikt, waarmee de lessen kunnen worden gevolgd.

Het is niet alleen goed dat er in het onderwijs meer technologie gebruikt wordt in de ondersteuning van de lessen, maar met de nieuwe leerplannen in de eerste graad van het secundair onderwijs is er de keuze gemaakt om ict in de meeste vakken te integreren. Zo wil de overheid inzetten op een ict-basisgeletterdheid voor iedereen. In navolging van de uitgezette ICT-doelen wil kOsh hierop inzetten door in de lessen zoveel mogelijk effectief met de laptop aan de slag te gaan. Binnen een termijn van een aantal jaren willen we ervoor zorgen dat alle kOsh-leerlingen met een laptop zullen werken.

Daarnaast zijn er in de hogere jaren (en zeker in een heel aantal specifieke richtingen) heel wat toepassingen waarvoor leerlingen en leerkrachten aan de computer moeten kunnen werken. Vaak ook nog eens met hele specifieke software. Leerlingen oefenen in de school, maar moeten dit even goed thuis kunnen bij de verwerking van de lessen.

Het is duidelijk dat het de ouders zijn die voor zoon/dochter een laptop dienen aan te schaffen. Het staat de ouders vrij om de laptop aan te schaffen waar ze willen (als het toestel min. beantwoordt aan de uitgezette technische specificaties). De ICT-dienst van kOsh heeft zelf een heel aantal laptops uitgetest de afgelopen maanden en kan daar zeker advies bij geven en de ouders wegwijs maken in de zoektocht naar een geschikt toestel.

Je bent uiteraard vrij om te bestellen wanneer je wil en waar je wil. KOsh heeft in geen geval een contract afgesloten met welke leverancier dan ook maar als je via Campusshop wil bestellen, kunnen we wel meegeven dat het nieuwe aanbod vanaf juni 2021 zichtbaar zal zijn op de website www.campusshop.be.

Kosh heeft gekozen om met Windows laptops te werken. Alle programma’s die in onze scholen gebruikt worden, zullen Windows gebaseerd zijn. Al onze leerkrachten die lesgeven aan een laptopklas zijn in het bezit van een Windows PC.

Concreet betekent dit voor de leerlingen dat ze naar school komen met een computer die geschikt is voor Windows 10.

Tablets, Microsoft Surface tablets, iPads, Chromebooks of Linux distro’s voldoen niet aan de vooropgestelde eisen en kunnen daardoor het behalen van de eindtermen in het gedrang brengen.

MAC computers zijn, onder bepaalde voorwaarden, een uitzondering. Mac gebruikers moeten Windows 10 op hun MacBook instaleren (Boot camp, Parallels). Bent u een MAC gebruiker? Lees dan zeker “Wat met een MacBook?”

Bekijk de video

Eerste graad

Je mag in de eerste graad een Macbook mee naar school brengen. Maar waarom raden we dit dan af? Verschillende operatingsystemen geven verschillende foutmeldingen. De kans is groot dat de leerkracht wel een oplossing heeft voor een foutmelding op een Windows computer maar niet voor een Apple computer.

Zorg er zeker voor dat je Windows 10 op je MacBook geïnstalleerd hebt (Boot camp, Parallels). Onze leerkrachten zijn vrij in hun softwarekeuze, maar ze gebruiken altijd Windows software.

 

 

Tweede/derde graad

Leerlingen van de 2e en 3e graad uit een kunstrichting worden toegelaten om een Macbook aan te kopen. Het is immers zo dat in deze branche Macbooks veel worden gebruikt.

Leerlingen die in de 2e en 3e graad Elektromechanica (EM), Industriële wetenschappen/STEM (IWST) of Mechanische vormgevingstechnieken (MVT) + duaal (MVTD) kunnen geen Macbook kopen. Lees bij twijfel a.u.b. dit artikel: https://www.solidsolutions.co.uk/Blog/2019/04/Tech-Support-Blog-SOLIDWORKS-on-a-Mac/#.XLSYKJhKhhE

Leerlingen van de 2e en 3e graad Accountancy en IT (AIT) of IT en Netwerken (ITN) kunnen geen Macbook kopen. De lessen in deze richtingen zijn gebaseerd op Windows server installaties en Visual Studio voor Windows.

Voor alle andere richtingen raden we Macbooks af omwille van de keuze van kOsh. Verschillende systemen genereren verschillende foutmeldingen. De kans is groot dat de leerkracht wel een oplossing heeft voor een foutmelding op een Windows computer maar niet voor een Apple computer. Doorgaans zijn leerkrachten in de kunstrichtingen wel vertrouwd met Apple en kunnen zij deze fouten beter opvangen.

Zorg er zeker voor dat je Windows 10 op je MacBook geïnstalleerd hebt (Boot camp, Parallels). Onze leerkrachten zijn vrij in hun softwarekeuze, maar ze gebruiken altijd Windows software.

We hebben vier categorieën van laptops. De vier categorieën zijn: Budget, Middenklasse, Topklasse en High-end klasse.

Als kOsh je een laptopvoorstel doet, zullen we altijd een categorie vermelden. Je kan de technische specificaties van elke categorie hieronder bekijken. Met deze technische gegevens kan je op zoek naar de juiste laptop.

We hebben onder elke categorie enkele concrete laptopmodellen met deze specificaties gezet.

Belangrijk! De leverancier kan kleine wijzigingen aanbrengen aan deze specificaties maar moet voor alle toestellen Wifi ‘Intel’ behouden (geen Realtek) en minstens Wifi ‘AC’ aanbieden. De grafische specificaties voor het high-end toestel mogen ook niet lager zijn.

Bekijk de video

Budget Laptop

 • Schermdiagonaal: 13,3 inch of 15,6 inch
 • Processor: Intel Celeron of AMD A4, A9 of Ryzen R3 (laatste generatie)
 • WiFi: AC (Intel)
 • Ethernet: 1Gb (onder voorbehoud zie USB)
 • Resolutie: 1920 x 1080
 • RAM: 8 GB
 • Opslag: SSD, 128 GB, M.2
 • USB: Minstens 2 poorten. Indien geen Ethernet, USB Minstens 3.0

Budget laptops zijn toestellen zoals de Lenovo Ideapad 3 14ADA05 – 81W00076MB, de ASUS D509BA-EJ168T, de Lenovo IdeaPad 3 15ADA05 – 81W1009VMB, …

Middenklasse Laptop

 • Schermdiagonaal: 13,3 inch of 15,6 inch
 • Processor: Intel Core i3 (laatste generatie) of AMD Ryzen R3 (laatste generatie)
 • WiFi: AC (Intel)
 • Ethernet: 1Gb
 • Resolutie: 1920 x 1080
 • RAM: 8 GB
 • Opslag: SSD, 128 GB, M.2
 • USB: Minstens 2 poorten. 3.0

Dit zijn enkele voorbeelden van middenklasse laptops: ASUS D509DA-EJ028T – 90NB0P51-M13480, Lenovo ThinkBook 14 IIL – 20SL00K4MB, ASUS A509JA-EJ489T – 90NB0QE1-M10090, Lenovo ThinkBook 14 IIL – 20SL00K5MB, Lenovo IdeaPad 5 14IIL05 – 81YH00DWMB.

Topklasse Laptop

 • Schermdiagonaal: 13,3 inch of 15,6 inch
 • Processor: Intel Core i5 (laatste generatie) of AMD Ryzen R5 (laatste generatie)
 • WiFi: AC (Intel)
 • Ethernet: 1Gb
 • Resolutie: 1920 x 1080
 • RAM: 8 GB
 • Opslag: SSD, 256 GB, M.2
 • USB: Minstens 3 poorten. 3.0/3.1

Topklasse toestellen zijn vergelijkbaar met Lenovo Ideapad L340-15API – 81LW00J5MB, Lenovo IdeaPad 5 15IIL05 – 81YK00CLMB

High-end klasse Laptop (enkel voor 3e graad leerlingen die 3D tekenprogramma’s gebruiken)

 • Schermdiagonaal: 15,6 inch
 • Processor: Intel Core i5 (laatste generatie) of AMD Ryzen R5 of R7 (laatste generatie)
 • WiFi: AC (Intel) 2×2
 • Ethernet: 1Gb
 • Grafische kaart: geschikt voor gebruik met 3D tekenprogramma’s
 • CUDA cores: 384
 • GPU geheugen: 2GB GDDR5
 • Resolutie: 1920 x 1080
 • RAM: 16 GB
 • Opslag: SSD 256 GB, M.2
 • USB: Minstens 2 poorten. 3.0/3.1

Voor de High-end laptops kies je toestellen zoals Lenovo ThinkBook 15 IIL – 20SM007PMB, Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 – 81Y400EWMB of vergelijkbaar.

Enkel voor 5 Publiciteit en etalage (PUB) kan ookApple MacBook Pro (2020) 13.3″ – 2,0 GHz i5 – 512 GB SSD – 16 GB

Eerste graad

De ouders van leerlingen voor het eerste jaar zullen bij de inschrijving documenten ontvangen met de volledige uitleg. De Laptopwijzer helpt je met jouw laptopkeuze.

Tweede graad

kOsh heeft recent de knoop doorgehakt en besloten om ook in het derde jaar te starten met laptops voor leerlingen. Zodra we alle gegevens hebben verzameld zullen we deze pagina aanpassen.

Derde graad

Onderstaande tabel toont de laptopcategorie per richting. Deze categorieën representeren de specificaties waarover je laptop moet beschikken. Zie de rubriek “Technische specificaties – Categorieën”.

Je bent natuurlijk vrij om een krachtigere laptop te kopen, maar deze is ongetwijfeld duurder.

De rij ‘Alle andere richtingen’ vertegenwoordigen alle richtingen die in het laptopproject opgenomen zijn met uitzondering van de richtingen die verder in de tabel voorkomen. De volledige lijst zie de rubriek ‘Welke richtingen zitten in het laptopproject in het schooljaar 2021-2022?’

Ook daarin zullen de ouders een keuze kunnen maken. We hebben toestellen geselecteerd die voldoen aan de technische vereisten en die zich in verschillende prijsklassen bevinden. De prijzen variëren van ong. 400 euro tot ong. 800 euro.

Bij de aankoop van een laptop kan u ervoor kiezen om een servicepakket bij te nemen, zodat de laptop bij hardwareproblemen kan worden hersteld of – indien nodig – kan worden vervangen. Daarnaast kan u er voor kiezen om een verzekering af te sluiten, waardoor het toestel ook gedekt is bij bepaalde vormen van beschadiging (afhankelijk van verzekering).

Aangezien het hier om een toestel gaat dat door u als ouders wordt aangekocht, hebt u natuurlijk ook de volledige vrijheid om te bepalen welke vorm van ondersteuning u erbij wil.

Ook hierover heeft kOsh met verschillende aanbieders op de markt gepraat en de verschillende mogelijkheden vergeleken. Campusshop heeft ons enkele laptops ter beschikking geven om hun klanten meteen in de school verder te kunnen helpen totdat hun vervanglaptop bij u gearriveerd is.

Het gemiddeld gewicht van een laptop is tegenwoordig zo ‘n 2 kg.

Het feit dat we in de aangegeven groepen starten met laptops, betekent niet dat de rekening van de schoolboeken daardoor drastisch zal zakken. Dat zal niet het geval zijn, daar moeten we open en eerlijk in zijn.

Dit komt omdat op dit moment de uitgeverijen nog niet echt hebben ingezet op het digitaliseren van de schoolboeken. Zeker in het eerste jaar wordt heel vaak met een werkboek gewerkt en dat zal allicht de eerstkomende jaren wel zo blijven. Op dat vlak mogen we geen wonderen verwachten.

Wat wél zo zal zijn, is het feit dat onze leerkrachten minder met kopieën aan de slag zullen gaan. Het grootste deel van deze informatie kan immers perfect digitaal bezorgd worden. Ook bekijken we met de verschillende vakgroepen nog wat dit laptopproject kan betekenen voor het gebruik van de atlas, woordenboeken, grafisch rekenmachine, …..

In elke campus zal er een oplossing worden uitgewerkt voor de leerlingen die met laptop werken en daar tijdens  de les LO uiteraard een veilige plek voor wensen. In de eerste graad zal dit waarschijnlijk betekenen dat ze hun laptop (en boekentas) achterlaten in het klaslokaal dat dan door de leerkracht op slot wordt gedaan. In de campussen COL en SCH kan dit opgelost worden met een lokaal dat kan afgesloten worden of met een afsluitbare kast aan de sportzaal.

Dat is absoluut niet de bedoeling. Integendeel, het is de bedoeling dat elke leerling verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen laptop (net zoals hij/zij dat is voor zijn/haar ander materiaal). Dat betekent dus dat wij vanuit kOsh verwachten dat elke leerling ervoor zorgt dat zijn/haar laptop ’s morgens een opgeladen batterij heeft.

Ten eerste willen we toch wel benadrukken dat u er niet mag van uitgaan dat uw zoon/dochter vanaf nu 7 lesuren aan een stuk voor een beeldscherm gaat zitten. Dat zou trouwens niet goed zijn en dat willen we ook niet. Het is echter wel de bedoeling dat hij/zij tijdens bepaalde onderdelen van de les gevraagd zal worden om zijn/haar laptop erbij te pakken om een toepassing te bekijken, een oefening te maken, iets op te zoeken, ….

We gaan ervan uit dat de laptops die voldoen aan de technische specificaties die we hebben uitgezet normaal gezien 4 schooljaren moeten kunnen meegaan. U begrijpt dat de levensduur uiteraard niet alleen te maken heeft met de toepassingen voor school, maar even goed met het privégebruik naast deze schoolse toepassingen.

Als leerlingen in het eerste jaar starten, betekent dat dus dat ze hetzelfde toestel in principe moeten kunnen gebruiken tot het einde van de tweede graad. Nadien zullen allicht nog heel wat leerlingen hetzelfde toestel verder kunnen gebruiken, maar dan zal het voor een stuk ook afhangen van de richting die ze in de derde graad willen gaan volgen. Daar kan het immers gebeuren dat ze in een zeer specifieke richting terechtkomen die hogere eisen zal stellen aan het toestel waardoor er op dat moment misschien een nieuwe laptop moet worden aangekocht. Dat zal van leerling tot leerling een beetje anders zijn. Uit ervaring op andere scholen weten we echter dat leerlingen in vele gevallen de laptop perfect verder kunnen blijven gebruiken, ook in de derde graad. In onze aanpak gaan wij echter uit van die vier jaar die sowieso zou moeten kunnen (puur vanuit de school geredeneerd).

Aangezien kOsh – zoals eerder vermeld – bij de aankoop van de laptop voor uw zoon/dochter niet betrokken is, kunnen we daar geen uitspraken over doen die voor alle leveranciers gelden. Uit onze marktbevraging en –vergelijking weten we echter dat dit in de meeste gevallen mogelijk is.

Ouders zijn vrij in hun keuze. Als je voor campusshop zou kiezen dan vind je hier het instructiefilmpje om je wegwijs te maken.

Office 365 kan via een website gedownload worden door middel van een code die de school zal aanleveren.

Aangezien het om een toestel gaat dat door de ouders van de leerling is aangekocht, stelt er zich hoe dan ook geen probleem. Er is immers geen enkele vaste verbinding met kOsh op dat vlak.

Als je laptop defect is, kan je terugvallen op de service van je leverancier. Afhankelijk van het gekozen serviceniveau zal je laptop binnen een aanvaardbaar tijdspanne hersteld worden. De leverancier die er voor kOsh als beste uitkwam geeft je een leenlaptop als deze vooropgestelde tijdspanne niet behaald wordt. Zo kan je altijd verder.

Wij verwachten dat elke leerling:

 • Elke dag met een opgeladen batterij naar school komt
 • Zorg draagt voor het toestel, net zoals hij/zij dit doet voor het andere materiaal
 • Zijn/haar bestanden online bewaart, anders kan het immers gebeuren dat je bij een defect van je laptop alle informatie verliest
 • Zijn/haar laptop nooit onbeheerd achter laat

We denken dat we met het invoeren van de laptops vanaf 1 september 2020 in het grote peloton van het Vlaamse secundaire onderwijs zitten. In Nederland bijvoorbeeld is men daar jaren geleden op zowat alle scholen al mee gestart. In Vlaanderen zijn er op dit moment al heel wat scholen ingestapt. We zullen dus zeker niet bij de proefkonijnen zijn.

Als u nog andere vragen hebt m.b.t. het laptopproject, dan kan u daarvoor een mail sturen naar [email protected] of kan u bellen op het nummer 014/24 70 80.

0 Leerlingen secundair
0 Leerkrachten secundair
0 Richtingen