Sint-Jansstraat wordt schoolstraat vanaf 4 november 2019

Sint-Jansstraat wordt schoolstraat vanaf 4 november 2019

De voorbije jaren kreeg de stad verschillende meldingen over de verkeersonveiligheid in de buurt van kOsh campus Scheppersstraat en kOsh campus Ieperstraat. De meeste meldingen gingen over de verkeersonveiligheid in de Sint-Jansstraat, waar er bij het begin en het einde van de schooldag een grote stroom fietsers in conflict komt met het autoverkeer. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, besliste het stadsbestuur, in overleg met kOsh, om een schoolstraat in te voeren in de Sint-Jansstraat.

Wat is een schoolstraat? 

In een schoolstraat mag de straat bij het begin en het einde van de schooldag voor een korte tijd enkel gebruikt worden door fietsers, bromfietsers en voetgangers? Zo kunnen zij op een veilige manier op school aankomen of weer vertrekken naar huis. In verschillende andere schoolomgevingen wordt het systeem van de schoolstraat al met succes toegepast.

proefopstelling

Omdat het invoeren van een schoolstraat een grote impact kan hebben op de directe omgeving, beslis de stad om dit eerst enkele weken uit te testen met een proefostelling. Zo kunnen we alle opmerkingen in kaart brengen, bijsturen en tot de beste oplossing komen voor iedreeen. De veiligheid van onze schoolkinderen staat hierbj op het voorplan.

Wanneer?

  • Bij het begin van elke schooldag tussen 8.15 uur en 8.30 uur
    • van 4 november tot en met 20 december 2019
  • Bij het einde van elke schooldag tussen 15.35 uur en 15.50 uur (woensdag tussen 12.05 uur en 12.20 uur)
    • van 4 november tot en met 6 december 2019 (deze periode is korter omwille van de examenperiode)

Waar?

In de volledige Sint-Jansstraat (tussen Lierseweg en Herenthoutseweg) geldt een verbod voor al het gemotoriseerd verkeer. Alleen fietsters, bromfietsers en voetgangers kunnen op deze tijdstippen door de Sint-Jansstraat.

Bewoners van de Sint-Jansstraat kunnen dus het grootste gedeelte van de dag met de auto tot aan hun woning rijden, alleen tijdens het kwartier of de 15 minuten waarin de schoolstraat geldt even niet.

Opmerkingen, verbetersuggesties, positeve of negatieve reacties over de schoolstraat mogen bezorgd worden aan het stadsbestuur via technische.dienst@herentals.be.