Hout

Introductiefilmpje
Wanneer kan je starten in deze studierichting?
De logische instroom voor deze studierichting is de eerste graad Beroepsvoorbereidend leerjaar waar een component hout is behandeld. Als je instroomt uit andere studierichtingen, zoals mechanica-elektriciteit of industriële wetenschappen is deze studierichting toegankelijk mits voldoende praktische aanleg en technisch inzicht.
Wanneer voel je je thuis in deze studierichting?
De basisvorming (algemene vakken) is gebaseerd op de eindtermen.
De beroepsgerichte context situeert zich om onder begeleiding, realisatiegerichte competenties (kennis, vaardigheden, attituden) te verwerven, binnen een duidelijk omschreven opdracht en volgens hedendaagse methoden.
Door het toepassen van kwaliteitscontroles en zelfevaluaties, leer je uit je bevindingen en stuur je bij.
Je leert uitvoeringen van basistoepassingen van klein meubilair, binnenschrijnwerk en timmerwerk ontleden, fragmenten van het productieproces voorbereiden en oordeelkundig realiseren en afwerken met aandacht voor duurzaamheid. Je leert basismachines instellen en bedienen. Je maakt op een praktische manier kennis met de eigenschappen en de mogelijkheden van materialen waaruit de constructies zijn gemaakt.
Je leert je werkomgeving veilig organiseren.
Je kan logisch doorstromen naar de 3de graad Houtbewerking.
Lessentabellen
Praktische Info

Campus Scheppersstraat
Deze studierichting volg je op Campus Scheppersstraat.
Projecten
Leerlingen 3HB zoeken inspiratie bij de Vikingen en maken hun eigen ‘Viking Kubbspel’.
Vergeet badminton, frisbeeën en urbangolf. Wie écht mee wil zijn, speelt in zijn tuin Kubb, een buitenspel dat uit Zweden is overgewaaid. Niet alleen in Antwerpen, maar ook in de rest van Vlaanderen duikt het ‘houten petanquespel’ steeds meer op. “Iedereen kan het leren”, weet leerkracht Hout Bjorn Torfs.
Leerlingen van Campus Scheppers (kOsh) uit het derde jaar hout staken de handen uit de mouwen en werkten ijverig aan het populaire buitenspel. “We dienen werkstukken uitdagend te maken voor onze leerlingen, met het oog op de doelstellingen van het ministerie van onderwijs. Daarom snuffelen we in de leefwereld van de jongeren en zijn we op dit idee gekomen. Ook erg leuk om op een warme zomeravond tijdens een barbecue, op het strand of grasplein te ‘kubben’ vertelt Bjorn Torfs.
Kubb, dat ‘houten blok’ betekent in het gotlands dialect van het Zweeds, is volgens de fabrikanten een vikingspel dat al meer dan 1.000 jaar geleden uitgevonden is. De traditie luidt dat de Vikingen het spel hebben bedacht met beenderen van veroverde stammen en daarmee tegen elkaar speelden. Anderen denken dat het gewoon is ontstaan bij het verzamelen van brandhout, maar in Zweden is het wel een nationale volkssport. Het spel wordt met twee ploegen gespeeld op een terrein van vijf bij acht meter. Bij elke ploeg staan vijf houten blokken opgesteld, de ‘kubbs’, met in het midden een groter exemplaar, de koning. Alles draait erom om met houten staven de kubbs van je tegenstander omver te gooien, om uiteindelijk de koning neer te kogelen. Hoe groot de ploegen zijn, bepaal je zelf, en het spel kan in feite overal gespeeld worden: op gras, zand, gravel of sneeuw.
Spannend “Kubb is al enkele jaren populair bij de Chiro en de Scouts, maar dit jaar is het spel pas écht doorgebroken”, zegt leraar Bjorn Torfs. “Vorig, jaar zag je al eens mensen kubben in het park maar nu zie je het spel ook al aan zee. Van Wevelgem over Gent tot Herentals, kubb heeft in heel Vlaanderen ingang gevonden.”De charme van het spel is dat iedereen het kan spelen: jong, oud, groot en klein. “Iedereen kan ermee aan de slag omdat het een erg laagdremelig spel is. Per slot van rekening moet je alleen maar met stokken smijten. Ook de spelregels zijn eenvoudig. Bovendien kan het er erg spannend aan toe gaan. Het team dat het ene moment nog aan de winnende hand is, kan toch plots verliezen.” Dat Kubb populair is, bleek nog op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen. Er nam een recordaantal van 400 spelers aan deel, goed voor 61 teams van minstens zes personen.

Nieuws
Wil je nog meer weten over kOsh? Blijf op de hoogte van al ons nieuws!
Inschrijven?
Pas je helemaal binnen dit studieprofiel en zie je het zitten om op kOsh je talenten te ontwikkelen? Schrijf je dan snel in voor het komende schooljaar. Hoe je dit doet, ontdek je op de inschrijvingspagina.