Maatschappij en welzijn derde jaar

Domein Maatschappij & Welzijn
Korte beschrijving van de studierichting
Maatschappij en welzijn is een theoretisch-praktische richting in de dubbele finaliteit. In functie van zorg verlenen en begeleiding ontwikkel je een wetenschappelijk-theoretische basis m.b.t. gezondheidsbevordering, ontwikkelingspsychologie, (ped)agogisch handelen, communicatie, de mens en zijn plaats in de samenleving en fysiologie en anatomie. Op basis daarvan leer je vanuit een holistische mensvisie en in een gezinscontext (indirecte) zorg en begeleidingsactiviteiten uitvoeren met oog voor de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van kinderen, jongeren en volwassenen.
Leerlingenprofiel
Leerlingen Maatschappij en welzijn zijn sterk in het leren binnen de concrete contexten eigen aan het studiedomein en de studierichting. Ze verdiepen en overstijgen de praktische zijde van de studierichting door meer theoretische inzichten en concepten te verwerven. Zij zijn in staat om effectieve handelingen te stellen om concrete uitdagingen aan te pakken. Fijn-motorische vaardigheden helpen leerlingen om tot realisaties in de praktijk te komen. Ze kijken vanuit een theoretische benadering naar mens en samenleving, zorgverlening en begeleiding. Hierbij gaat de aandacht naar de ontwikkeling en het gedrag van mensen én naar aspecten van anatomie en fysiologie. Ze gaan met die theoretische kaders aan de slag bij het uitvoeren van opdrachten m.b.t. indirecte zorg, zorgverlening en begeleiding. Ze zijn sociaal en communicatief vaardig en maken graag kennis met doelgroepen in functie van het zich oriënteren op hun verdere onderwijsloopbaan.
Situering binnen de domeinstructuur van kOsh
Klik op de onderstaande tabel om die uit te vergroten.
Lessentabellen

Inhoudelijke samenhang met studierichtingen van de 3de graad
De studierichting is inhoudelijk verwant met de volgende richting in de 3de graad:
- Gezondheidszorg
- Opvoeding en begeleiding
De inhoudelijke samenhang tussen richtingen van de 2de en 3de graad is indicatief. De ontwikkeling van leerlingen doorheen de tweede graad verloopt soms onvoorspelbaar. Daarom zal het belangrijk zijn om de mogelijkheden en kansen van leerlingen zo ruim mogelijk te houden.
Praktische Info

kOsh 23 – Scheppersstraat
Deze studierichting volg je op kOsh 23 – Scheppersstraat.
Projecten

Nieuws
Wil je nog meer weten over kOsh? Blijf op de hoogte van al ons nieuws!
Inschrijven?
Pas je helemaal binnen dit studieprofiel en zie je het zitten om op kOsh je talenten te ontwikkelen? Schrijf je dan snel in voor het komende schooljaar. Hoe je dit doet, ontdek je op de inschrijvingspagina.