Mechanische technieken

Mechanische technieken

Introductiefilmpje

Wanneer kan je starten in deze studierichting?

In de 1ste graad heb je technologisch – technische basisinzichten, – vaardigheden en attitudes verworven in het vak Techniek. Als je uit de basisopties “Mechanica-elektriciteit” en “Industriële wetenschappen” van de 1ste graad komt, heb je via Technische activiteiten al heel wat kennis en vaardigheden verworven.

Als je gemotiveerd bent, kan je instappen mits de nodige interesse voor mechanica en voldoende praktische vaardigheden.

Wanneer voel je je thuis in deze studierichting?

In de 2de graad Mechanische technieken situeert de specifieke context zich op het vlak van mechanische constructies en installaties. Hiervoor moet je ontwerpaspecten begrijpen, herkennen, toelichten en verwerken worden om tot een uitvoering te komen.

Je:

  • leert vanuit een 3D leeromgeving de nodige conceptuele constructiemethoden ontwerpen om deze correct naar uitvoering te kunnen inschatten;
  • verwerft de nodige inzichten om bij (elektro-)mechanische constructies montage- en demontagetechnieken zorgzaam uit te voeren;
  • leert vanuit een gegeven ontwerp de praktische handelingen uit te voeren op een technologische, veilige en duurzame wijze;
  • leert meetmethoden aan te wenden om een vervaardigd onderdeel of samenstelling te toetsen aan vooropgestelde doelen;
  • leert onderhoudstechnieken toepassen op diverse systemen;
  • verwerft de noodzakelijke attitudes met speciale aandacht voor het veilig handelen.

Je werkt product- en procesgericht met aandacht voor kwaliteitseisen, veiligheid, gezondheid en milieu.

De beoogde kennis, vaardigheden en attitudes leer je op een concrete, inzichtelijke en praktische wijze aan. Voorbereiden, begeleiden en uitvoeren van mechanische constructies en installaties zijn even belangrijk.

Na de 2de graad Mechanische technieken volg je als meest logische richting de 3de graad Mechanische vormgevingstechnieken.

Lessentabellen

Praktische Info

Inschrijven?

Pas je helemaal binnen dit studieprofiel en zie je het zitten om op kOsh je talenten te ontwikkelen? Schrijf je dan snel in voor het komende schooljaar. Hoe je dit doet, ontdek je op de inschrijvingspagina.

Lessenroosters, taken, speciale data? Die vind je op SmartSchool

Wil je weten wat er leeft op je campus? Ontdek het op Facebook

Curriculum is empty