Planttechnische wetenschappen

Planttechnische wetenschappen

Introductiefilmpje

Wanneer kan ik starten in deze studierichting?

De leerlingen die starten in de 3de graad Planttechnische wetenschappen komen hoofdzakelijk uit de 2de graad Plant-, dier- en milieutechnieken of Biotechnische wetenschappen.

Van leerlingen uit andere studierichtingen wordt verondersteld dat ze een ruime interesse bezitten voor alles wat planten kennen, onderscheiden, verzorgen, vermeerderen en oogsten betreft, zodat ze een mogelijke achterstand snel kunnen inhalen.

Wanneer voel ik me thuis in deze studierichting?

Je leert de duurzame productie van groenten, fruit, bloemen, sierplanten en bomen. Je vermeerdert, zaait, of plant, verzorgt, oogst en sorteert die en maakt ze marktklaar opdat de producten tegemoet zouden komen van de normen inzake veiligheid, hygiëne en aan de markteisen voor verkoop. Hiervoor krijgt de leerling een sterke wetenschappelijke basis.

Je ontwikkelt ook competenties i.v.m. tuinaanleg- en onderhoud zoals tuinen of onderhoudsplannen voor tuinen ontwerpen, tekenen en interpreteren, parken en andere groene ruimten concretiseren of aanleggen.

Via concrete voorbeelden leer je de wetenschappelijke basis van chemische, biologische en fysische processen die zich afspelen in de natuur en bij de productie van planten. Nieuwe kennis, inzicht en vaardigheden worden aangebracht, vertrekkend vanuit voorbeelden en/of concrete praktijksituaties.

Wat doe ik na deze studierichting?

De studierichting bereidt onder andere voor op verdere studies zoals de professioneel gerichte bacheloropleiding in de Agro- en biotechnologie met verschillende afstudeerrichtingen of de professioneel gerichte bachelor in de Tuin- en landschapsarchitectuur.

De Se-n-Se-jaren Agro- en groenbeheer of  Agro- en groenmechanisatie behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Na het beëindigen van de 3de graad zijn de tewerkstellingskansen onder andere:

  • technisch medewerker (ploegbaas) bij productiebedrijven, openbare groendiensten, tuinaannemers, onderzoekscentra, controleorganisaties, veilingen;
  • technisch medewerker bij bedrijven gespecialiseerd in de verkoop en verwerking van plantaardige producten of toelevering van grondstoffen;
  • zelfstandig uitbater van productiebedrijven, bedrijven gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van tuinen en groene ruimten.

Lessentabellen

 

Praktische Info

Inschrijven?

Pas je helemaal binnen dit studieprofiel en zie je het zitten om op kOsh je talenten te ontwikkelen? Schrijf je dan snel in voor het komende schooljaar. Hoe je dit doet, ontdek je op de inschrijvingspagina.

Lessenroosters, taken, speciale data? Die vind je op SmartSchool

Wil je weten wat er leeft op je campus? Ontdek het op Facebook

Curriculum is empty