Tuinaanleg- en onderhoud

Tuinaanleg- en onderhoud

Introductiefilmpje

Wanneer kan ik starten in deze studierichting?

Je komt uit één van volgende studierichtingen: Tuinbouw en -groenvoorziening, Biotechnische wetenschappen, Natuur- en groentechnische wetenschappen en Planttechnische wetenschappen.

Wanneer voel ik me thuis in deze studierichting?

Je wordt vaardig in het aanleggen en onderhouden van groene ruimten. Je ontwikkelt de competenties van een gespecialiseerd tuinier en groenarbeider. Aan de hand van tuin- en beplantingsplannen realiseer je de aanleg van groene ruimten. Daarbij behoort ook de aanleg van de nodige wegverhardingen, rioleringen, bekabeling, vijvers en andere infrastructuur-werken. Vertrekkend van onderhoudsplannen leer je hoe de beplanting optimaal onderhouden kan worden.

Je leert machines die courant worden aangewend binnen groensector bedienen, controleren, afstellen en onderhouden. Je verwerft rijvaardigheid en bekwaamheid om binnen de wettelijke voorzieningen allerlei tuinbouwvoertuigen –en machines te besturen zowel op de openbare weg als op privéterreinen.

Tijdens praktijkoefeningen, projectwerk en stages doe je ervaringen op met je toekomstige werkomgeving. Je kan stage verrichten bij stedelijke en provinciale groendiensten, zelfstandige tuinaannemers, tuincentra e.a. Je leert opdrachten die je krijgt van je directe overste voorbereiden, plannen, uitvoeren en het eindresultaat te evalueren. Deze opdrachten worden zelfstandig en/of in team uitgevoerd. Je leert ook leiding geven aan een klein team medewerkers.

Wat doe ik na deze studierichting?

Na het beëindigen van een 7de specialisatiejaar Tuinaanleg en -onderhoud kan je tewerkgesteld worden als gespecialiseerd tuinier bij openbare groendiensten (steden en gemeenten, provincie, e.a.), gespecialiseerd tuinier in de privésector, technisch medewerker in een tuincentrum, medewerker van bedrijven gespecialiseerd in de verkoop en verwerking van tuinbouwproducten of toelevering van grondstoffen en materialen.

Na het behalen van het attest bedrijfsbeheer en enkele ervaring kan je zelfstandig tuinaannemer worden.

Lessentabellen

Praktische Info

Inschrijven?

Pas je helemaal binnen dit studieprofiel en zie je het zitten om op kOsh je talenten te ontwikkelen? Schrijf je dan snel in voor het komende schooljaar. Hoe je dit doet, ontdek je op de inschrijvingspagina.

Lessenroosters, taken, speciale data? Die vind je op SmartSchool

Wil je weten wat er leeft op je campus? Ontdek het op Facebook

Curriculum is empty